Új logó

Új logó

 2020.04.06. 13:38
A jó munkához idő kell: hosszú idő után elkészült végül a Sofiten logója!

A kezdet kezdete óta mindig a logó volt az, ami a legnagyobb fejtörést okozta számomra: szeretek ékszert tervezni, csomagolást, még a digitális plakáttervezés is megy, ha muszáj... De a logó, különösen a saját logó tervezése nagyon nem akart összejönni.

Már 2012-ben voltak próbálkozásaim, nagyjából a honlapom első verziójával együtt, de valahogy egyik sem volt az igazi. Először egy nagyon szép, ám olvashatatlan betűtípust használtam ehhez, majd egészen mostanáig a kezdetleges st + lefordított korona verziónál maradtam. Ez több szempontból sem volt tökéletes: akkor még Tenczerszofi néven futottam, amihez sem a kézírásos betűtípus, sem az 'st' nem passzolt. Nem volt felismerhető, nem tudtak beazonosítani, és a nevem is túl hosszú volt. Ezt utóbbit orvosolván 2017. októberében a Tenczerszofiból Sofiten lett, amivel elkezdődött egy évekig tartó huzavona a Facebookkal - az adatvédelmi irányelvre hivatkozva nem engedték a névváltoztatást, így egy fura, felemás alakban maradt a márkanevem a mai napig. Haragudtam rájuk, mert nem tudtam megváltoztatni a nevemet, ez viszont kicsit lebénította az alkotói kedvemet is, így a logó elkészülése is váratott magára.

Az elmúlt 3 évben egyre inkább kialakult bennem az, hogy mit szeretnék a márkámmal megmutatni: egységes csomagolás készült, a tálalás letisztultabb lett, így egyre inkább megfogalmazódott bennem az újbóli logótervezés gondolata. Mindig is azt gondoltam, hogy ha lesz logóm, az tükrözzön engem és a munkáimat: legyen színes, legyen rajta többféle forma (utalva a sokszínűségemre), ugyanakkor a vektoros dizájn - lézervágás is jelenjen meg benne valahogy. 

Tavaly év végén készült el az utolsó logóváltozat, az akkori "végleges" verzió. Rákerült a névjegyek hátoldalára és kikerült a honlapra is, amivel már a finishben jártunk szinte. Egyedül a gyermekágy miatt nem tudtam annyi időt és energiát fordítani az oldalamra, hogy megtölthessem tartalommal, de úgy terveztük, hogy áprilisra mindenképpen befejezzük és publikáljuk, ha törik, ha szakad. Egészen addig minden a terv szerint is haladt, amíg pár héttel ezelőtt ismét fel nem merült bennem, hogy talán mégse jó az a logó se... 

Leültem és végiggondoltam az eddigi próbálkozásokat és vakvágányokat, mégis mi miatt nem vagyok elégedett még mindig. Ekkor rájöttem, hogy a kézzel írottság az, ami engem zavar! Szinte egyáltalán nem jellemző az ékszereimre a szabadkézi vonalvezetés, én mégis ehhez a logókivitelezéshez ragaszkodtam az utolsó pillanatokig, pedig minden szépsége és cizelláltása ellenére ez egyáltalán nem én vagyok. Gondoltam hát egyet és gyors leskicceltem egy vonalzóval megtervezett st betűt, megbolondítottam két kedvenc formámmal, a körrel és a csillaggal és eztán szinte azonnal kattogni kezdtem: a megoldás végig itt volt az orrom előtt, én pedig észre sem vettem!

Alig vártam, hogy eljöjjön a délutáni alvásidő, azonnal leültem a gépemhez és már rajzoltam is az új logótervet. Miután a forma meglett elkezdtem random színeket rádobálni a különböző formákra, ebből lett ez a lila-rózsaszín-zöld-sárga kombó. Először furcsa volt, alkotó barátaim kérdezték is a kombinációt választásának okát, de nem tudtam megmondani, megmagyarázhatatlanul vonzott ez a véletlen végeredmény. Azonban, mint utólag kiderült jó oka volt annak, hogy ezeket választottam: 5 éve hű társam, a hátizsákom és az edzőcipőm ugyanilyen színűek, valamint a régi gyerekszobám, ahol az egész ékszerkészítés 10 éve elkezdődött pont ugyanebben a lila árnyalatban tündökölt hosszú éveken át.

A konklúzió tehát, hogy néha az egyszerű a legjobb, valamint, hogy minden mindennel összefügg. Tényleg igaz, hogy inspiráció sokszor a leghétköznapibb és legváratlanabb helyzetekben találja meg az embert. Így, hogy a sokévnyi logótervezés végül egy pár órás ötletelésnek köszönhetően lezárult már csak a honlap teljes átalakítása és újraszínezése volt hátra a publikálás előtt (megint) - de ez már egy másik történet. :)


Alább láthatjátok a korábbi logóterveimet és a végső, új logóm változatait a teljesség igénye nélkül.
(Ennél bőven több próbálkozásom volt!)

Hozzászólások

kézműves
kézműves
kisvállalkozás
kisvállalkozás
garancia
garancia